Datum:
24. 5. 2024

Muzeum Jindřichohradecka a Rok české hudby 2024

SMETANOMÁNIE aneb MUZEJNÍ NOC S BEDŘICHEM

V letošním roce připravilo Muzeum Jindřichohradecka muzejní noc k Roku české hudby 2024  a k 200. výročí narození Bedřicha Smetany, který v Jindřichově Hradci pobýval v letech 1831-1835. Muzejní noc se uskuteční v pátek 24. května 2024 v areálu minoritského kláštera ve Štítného ulici 124/I. Pestrý program se ponese na vlnách Smetanova nejznámějšího díla, komické opery Prodaná nevěsta. Odstartuje ho v 17.00 hodin žesťová zahajovací „střela“, potkáte Bedřicha Smetanu, členové Jarošovské krojové družiny připravili scénku z komické opery Prodaná nevěsta s vystoupením kejklíře, těšit se můžete na smetanovské pohoštění a hudební stage. Po vystoupeních Jazz comba Tomáše Holického, 4T Kvarteta, Ilona Průšová Dua a Violoncellového tria bude pódium patřit od 19.30 hodin skupině MicroJazz. Závěrečné vystoupení kejklíře z Chůdadla uvede společný sbor PROČ BYCHOM SE NETĚŠILI.

V muzeu přivítáme tradičně rodiny s dětmi, kterým nabídneme oblíbenou mapovou hru, tentokrát se smetanovskou tematikou. Její účastníky čeká dobrodružství spojené s plněním tematických úkolů - budou pomáhat tatínkovi Bedřicha Smetany v pivovaru, vyloví noty z Vajgaru, provedou Bedříškův pokus, vyluští hudební rébus a zahrají si hudební pexeso. Na závěr získají cenu od samotného skladatele Bedřicha Smetany.

AREÁL KLÁŠTERA A KOSTELA SV. JANA KŘTITELE bude v době konání muzejní noci přístupný zdarma. Neváhejte a navštivte v rámci 20. jubilejního celostátního Festivalu muzejních nocí prostory Muzea Jindřichohradecka v areálu minoritského kláštera, prohlédněte si křížovou chodbu, barokní kapli Nanebevzetí Panny Marie a Soukenickou kapli nebo kostel sv. Jana Křtitele s unikátními nástěnnými malbami ze 14. století. V konferenčním sále na Vás čeká minivýstava Bedřich Smetana a Jindřichův Hradec, na níž objevíte známé i neznámé souvislosti s jeho pobytem v našem městě a výstava Nežárecké předměstí odhalující historii této zajímavé části města prostřednictvím sbírkových předmětů z Muzea Jindřichohradecka.

Tiskový kontakt:

• PhDr. Štěpánka Běhalová, PhD. - kurátorka projektu, Muzeum Jindřichohradecka

(tel.: 602 218 508/e-mail: behalova@mjh.cz)